VIkten av bra inneklimat i lokalbyggnader

Vi på Lindinvent pratar mer än gärna och ofta om att vi är experter på inneklimat men vad är det egentligen vi menar? Varför är det så viktigt och vilka vinningar har man som fastighetsägare i att se till att få det bästa inneklimatet? Inneklimat handlar om luft, värme och kyla och det märker man väl inte av?

Lästid 2 min

Helt korrekt. Så länge luften på kontoret är frisk och fräsch och håller dig pigg och varm är det faktiskt inget man märker av. Det är först när det slutar fungera som det ska som huvudvärken kommer. Dessutom i dubbel bemärkelse när klagomålen trillar in...

 

Inneklimatet påverkar vår hälsa på många sätt. När luften är fräsch presterar man bättre och känner sig pigg. Även barn i skolmiljö är bevisat effektivare och deras inlärningsförmåga ökar när inneklimatet är som det ska vara. För en fastighetsägare med flera olika hyresgäster i en och samma fastighet är det avgörande för att de ska trivas och därmed stanna kvar. För arbetsgivaren (hyresgästen) inverkar följderna av dålig luft hos de anställda på kostnaderna. Man har räknat ut att ett dåligt inneklimat sänker prestationsförmågan med 5-10% och ännu mer hos barn.[1] För hög/låg temperatur om 4 grader räcker för att det ska påverka negativt medan mer friskluft istället ökar produktiviteten med ca 3%. En persons effektivitetstapp är därmed flera gånger större än energikostnaden för inomhusklimatet.

Vad är då bra inneklimat?

Det finns givetvis uppsatta riktlinjer och mätetal för vad som får klassas som bra luftkvalitet inomhus i skolor och andra lokalbyggnader. Rekommendationen är att ventilera och att under längre perioder hålla CO₂ halten under 1000 ppm. Krav på ventilation i denna typ av lokaler ökar hela tiden och vikten av frisk luft är en återkommande dokumentation.

…det är det som inte märks.

Det som kännetecknar ett bra ventilationssystem är alltså att man inte märker att luften, som upplevs som frisk och ren (minimumkrav 0,35 liter/s per m2 uppvärmd yta eller 10–15 liter/person) byts kontinuerligt, att temperaturen är på en bra nivå, dvs 20-24 grader, och att man inte upplever drag eller störande ljud. Ljus, som ska upplevas behagligt och inte blända eller flimra, och ljud är nämligen i allra högsta grad även de en del av inneklimatet.

Att få till allt detta innebär förstås att en hel del faktorer måste finnas på plats och samverka. Vad är fastigheten avsedd för? Hur många människor som ska vistas där? Vilken luftkvalitet och vilket klimat är det utanför fastigheten? Hur fastigheten är konstruerad och vilka materialval som gjorts påverkar också.

År av erfarenhet

Vi på Lindindvent vet vilka utmaningar som finns i olika typer av miljöer och vi hjälper gärna till redan på planeringsstadiet, i tillbyggnadsdiskussioner etc. genom att komma med tips och  svara på frågor. Alla byggnader, önskemål och krav är olika så vi har verkligen samlat på oss erfarenhet genom åren. Vill du se vad vi har gjort kan du läsa mer om våra referensobjekt.

 

Våra duktiga försäljningsingenjörer kan våra produkter och system otroligt väl och kan ge konkreta lösningar på diverse utmaningar.

Andreas Backland,
Gruppchef Försäljning, KAM

Andreas Backland

[1] källa: Geo Clausen, International Centre for Indoor Environment and Energy, Technical University of Denmark