Studenthuset på Campus Valla

Lindinvent - en del av Årets Bygge 2020

Studenthuset på Campus Valla i Linköping har utsetts till Årets Bygge 2020 av tidningen Byggindustrin. Det nya röda landmärket i Linköping har dessutom fått utmärkelsen Miljöbyggnad Guld av Sweden Green Building Council. Detta är en väldigt hög nivå som de mest ambitiösa byggnaderna, ofta med uttalad miljöprofil och höga krav på inneklimat och individen, kan satsa på att få. Lindinvent är allt som oftast inblandad i hållbarhetscertifiering, så även i fallet med Årets Bygge 2020.

Lindinvent är ofta det självklara valet när man siktar på att nå olika typer av certifiering via Sweden Green Building. Flertalet av objekten på Hyllie och Västra Hamnen i Malmö samt Arenastaden i Stockholm är några exempel på byggnader som har uppnått de höga certifieringskraven, något som självklart ger ringar på vattnet.

”För att nå certifieringen krävs det givetvis lite mer än för en mer traditionell byggnad. Till exempel krävs låg energiförbrukning, bra ljudmiljö och bra med dagsljus”, säger Anders Berg, projektchef på Akademiska Hus till SVT.

Akademiska Hus, ett av Sveriges största fastighetsbolag som äger Studenthuset, har i flera år haft ett gott samarbete med Lindinvent och är väl insatt i de högkvalitativa tjänster och produkter som erbjuds. Lindinvent har även arbetat i flertalet projekt med VVS-entrepenören Torpheimer som har gjort själva installationen av produkterna. Folkungaskolan och Kallerstad Räddningsstation båda i Linköping och nyligen två IVA-rum på Vrinnevisjukhuset är en del av dem för att bara nämna några. Därför blev Lindinvent det självklara valet även i projektet med det nya Studenthuset som påbörjades i juni 2017.

Sju våningsplan med perfekt inneklimat

De 15 455 kvadratmetrarna huserar utbildningslokaler, bibliotek och 1000 nya studieplatser till studenterna på Linköpings universitet och har med sin form och röda fasad blivit ett nytt landmärke i Linköping. Det finns även plats till reception, studenthälsa, antagnings- och examensservice, grupprum, restaurang och studentdrivet café. Vikten av ett bra inneklimat för att hålla studenterna pigga och produktiva var alltså stor och har nu blivit en realitet tack vare Lindinvents produkter.

210 aktiva tilluftsdon (TTC) och ett hundratal reaktiva don (MTC), alla i specialkulör, samt spjäll för styrning av hela huset har levererats och driftsatts. För att undvika att värma och kyla huset samtidigt styrs dessutom värmen i sekvens, en vanlig lösning för Lindinvent. Även Lindintell och Lindinspect levererades och kopplades upp för enkel visualisering av systemet samt funktioner för att optimera luftbehandlingsaggregatens tryck och tillufttemperatur. Aggregaten styrs också på/av via insamlad information om närvaro från Lindinvents system.

Utmaningen

Projektet var utmanande med sina sju våningar, speciella design, högt i tak och ljusgårdar men slutresultatet blev riktigt bra.

”Det var en komplex installation med många olika funktioner som skulle till. Trots detta så ser det väldigt enkelt ut i Lindinspect som verkligen hade varit svårt att vara utan i denna byggnad.” förklarar Per Johansson, Projektledare på Lindinvent som arbetat med Studenthuset som stod färdigt i juli 2019.

Tio av de 68 bidrag som var med i tävlingen om årets bygge trattades ner till en slutgiltig bedömning. Lindinvent hade bland dem, förutom Studenthuset, ytterligare ett projekt bland de nominerade, nämligen Chopin; den nya operations- och interventionsbyggnad på Karolinska sjukhuset i Huddinge. Vinnaren blev dock till slut Studenthuset i Linköping.

Högsta betyg i alla kriterier

Motiveringen, presenterad av juryns ordförande Ruben Aronsson enligt liu.se, löd ”En tydlig gemensam vision och samverkan mellan alla aktörer har präglat genomförandet. Projektet har genomsyrats av innovativa lösningar. En mycket tydlig kostnadsstyrning har möjliggjort den låga byggkostnaden. Vinnaren har fått högsta betyg i alla kriterier. Arbetsglädje, stolthet och gott ledarskap har bidragit till att Studenthuset i Linköping nu kan tituleras vinnare av Årets Bygge 2020”

Nedan lite bilder inifrån Studenthuset som visar Lindinvents TTC i specialkulör, en av arkitekter väldigt uppskattad möjlighet som Lindinvent erbjuder. Även den fantastiska höjden syns i "trapphuset" som har ett fint ljusinsläpp.

  • Fastighetsägare  Akademiska Hus
  • Ventilationskonsult  
  • Ventilationsentreprenör  

VI HJÄLPER DIG GENOM HELA PROCESSEN