Campus Åkroken - Hus R

City: Sundsvall

Campus Åkroken representerar Sverige i Bologna  

Sundsvall, 2009-09-21

Bologna-tribunalen väljer Campus Åkroken i Sundsvall som en av Europas främsta Eco Compact Cities.

Prisbelönta Campus Åkroken i Sundsvall har valts ut som ett av 88 europeiska projekt att representera Sverige på Bologna Triennale International Exhibition of Architecture and Urbanism. Campusområdet visas upp som ett utmärkt exempel på nya Eco Compact Cities. 

Utställningen pågår mellan den 26 september – 25 oktober i Bologna, Italien. Förutom att presentera de städer, byar, stadsdelar och kvarter från olika länder som valts ut till de mest framstånde eco-områdena i Europa, lanseras också det nya nätverket Eco Compact Cities (ECCN). 

Campus Åkroken ägs av fastighetsbolaget Akademiska Hus och är utvecklat och byggt i nära samarbete med hyresgästen Mittuniversitetet. Området består av gränder, torg, broar och bryggor. Där finns en blandning av gamla och nya hus med fasader i trä, tegel, stål och glas. Känslan av stadskvarter förstärks av skorstenar, kupor och fågelholkar. 

Campuset är sedan tidigare femfaldigt prisbelönt för sin arkitektur. Det har bland annat utsetts till "Bästa Nybyggda Campus och stadsdel i Europa på 25 år" av den internationella juryn i arkitekturtävlingen Prix Phillippe Rotthier 2008 samt vunnit det internationellt största stadsbyggnadspriset Charter Awards år 2005. Campus Åkroken är ritat av Torbjörn Einarsson på Arken Arkitekter.

Bakom Bologna Triennale International Exhibition of Architecture and Urbanism och nätverket ECCN står organisationen A Vision of Europe. 

Läs mer om Campus Åkroken och ladda ner bilder på www.akademiskahus.se

  • Fastighetsägare  Akademiska Hus AB
  • Ventilationskonsult  
  • Ventilationsentreprenör