Sandra, Försäljningsingenjör på Lindinvent, är rätt tjej på rätt plats!

Hur är det att arbeta som Försäljningsingenjör/teknisk säljare på Lindinvent? Vi tog reda på det över en kaffe med Sandra Leksell på vårt HK i Lund.

Lästid tre minuter
Text & Bild: Nilla Hedlund

Roll: Försäljningsingenjör (Energiingenjör LTH)
Ålder: 34
Antal år på Lindinvent: 8
Gift och har två barn

 

Sandra, Försäljningsingenjör på Lindinvent, är rätt tjej på rätt plats! 

 

 På Lindinvent strävas det efter en jämn fördelning av killar och tjejer. Men det är fortfarande inte så vanligt att tjejer väljer tekniska utbildningar även om det är mycket vanligare nu än förr. Hur många tjejer läser egentligen de tekniska utbildningarna och vågar de söka jobben? På Lindinvent vågar man och SKA våga. Sandra Leksell är civilingenjör i Ekosystemteknik och arbetar på Lindinvent sedan åtta år tillbaka.

Jag kikar in på Sandras kontor en solig vinterdag i Lund och möts av ett glatt leende. Idag har jag bokat en tid för vårt samtal men i vanliga fall sitter Sandra oftast i telefon eller djupt inne i ett lösningsförslag, att skriva ett anbud eller att granska en färdig handling. I dagsläget är Sandra den enda tjejen på försäljningsavdelningen men så har det inte alltid varit. För några år sedan var de tre varav den ena på kontoret i Stockholm. ”Det vore såklart superkul om vi blev fler tjejer på avdelningen. Inte för att det märks att det är övervägande killar. Vi är alla en del av gänget här på Lindinvent, oavsett kön.” skrattar Sandra.

Varför Lindinvent?

Sandra har alltid varit intresserad av energieffektivitet och ville som Energiingenjör arbeta med just detta. Sandra uppmärksammade Lindinvent när hon jobbade med solcellsanläggningar på Helsingborgs kommun. Lindinvent som också arbetar med fastigheter låg redan då i framkant med produkter och system för energieffektivisering för att minska klimatpåverkan. ”Detta är något med stor prägel på Lindinvent och det märks verkligen i allt som görs här.” berättar Sandra. Hon sökte därför den lediga tjänsten som Försäljningsingenjör och fick den.

Sina första tre år arbetade hon på fältet för att sälja in Lindinvent ute hos kunderna genom att föreslå olika lösningar till deras projekt. Efter mammaledigheten med första barnet kände hon att resdagarna var över och bytte till att vara inne på kontoret och i stället kalkylera och rita lösningarna hon brukade föreslå. ”Det är väldigt flytande gränser mellan gänget ute och inne eftersom vi alltid hjälper varandra. Variationen är jättekul och mina första tre år ute är bra att ha i bagaget.”, förklarar hon.

Varför så få kvinnliga ingenjörer?

Sandra pluggade Civilingenjörsutbildningen på LTH med inriktning mot ekosystemteknik. Just på hennes utbildning var det ganska jämnt fördelat mellan killar och tjejer. ”Jag gissar att tjejer generellt är mer intresserade av miljöfrågor än killar. På andra utbildningar på LTH, ex. datateknik och elektro var bara en liten bråkdel av klasserna tjejer.”, berättar Sandra.

Detta stämmer ganska bra med statistiken. Läsåret 2018/19 examinerades totalt 4 480 civilingenjörer. Av dem var 35 procent kvinnor och 65 procent män. I jämförelse med 2009/10 är det en tydlig förändring, då var 28 procent kvinnor och 72 procent män. Fortsätter denna utveckling kommer en jämn könsfördelning att ha uppnåtts på några års sikt.[1]

En typisk dag på jobbet

Sandras dagar är väldigt varierande. Hon pratar med kunder, räknar på anbud, tar fram lösningsförslag på hur Lindinvent kan projektera anläggningar på bästa vis. Hon kan även få en färdig handling för att ta fram aktuella produkter, göra en kalkyl samt uppmärksamma ev. fel i handlingen. ”En av de roliga sakerna med jobbet är alla de kunder man pratar med. Fastighetsägare, entreprenörer och konsulter vill alla veta olika saker eftersom deras intresse i projekten skiljer sig från t.ex energibesparingar till montering och funktioner.”, förklarar hon.

Sandra tycker förstås också att det är otroligt kul med nya produkter som gör att det rör på sig. När hon började på Lindinvent för åtta år sedan var det i princip bara ventilation. Nu handlar det mycket mer om en helhetslösning för inneklimat med ventilation, belysningsstyrning, solskyddstyrning, appar och att skapa smarta fastigheter. ”Det vore dessutom ännu roligare med fler tjejer så sök er hit!”, avslutar Sandra med ett skratt.

 

En av de roliga sakerna med jobbet är alla de kunder man pratar med. Fastighetsägare, entreprenörer och konsulter vill alla veta olika saker eftersom deras intresse i projekten skiljer sig från t.ex energibesparingar till montering och funktioner.

Sandra Leksell,
Försäljningsingenjör

Sandra Leksell

 

Vill du bli kollega med Sandra? Just nu söker vi fler Försäljningsingenjörer/Tekniska säljare. Klicka nedan så kommer du till vår karriärsida med lediga tjänster.

 

LEDIGA TJÄNSTER

 

[1] https://www.uka.se/download/18.4dcfa4c0171537ea94033d3/1587032843135/Statistisk%20analys%20examinerade%202020-04-16.pdf

 

 

 

 

VI HJÄLPER DIG GENOM HELA PROCESSEN